Область наук:

  • біологічні науки

  • Рік видавництва: 2019


    Журнал: Русский орнітологічний журнал


    Наукова стаття на тему 'МАТЕРІАЛИ З ХАРЧУВАННЯ степовий боривітер FALCO NAUMANNI В степах ПІВДЕННОГО УРАЛА'

    Текст наукової роботи на тему «МАТЕРІАЛИ З ХАРЧУВАННЯ степовий боривітер FALCO NAUMANNI В степах ПІВДЕННОГО УРАЛА»

    ?Валдайське місце гніздування цього розселяти виду знаходиться між уже відомими осередками проживання ремеза в районі озера Ільмень і в долинах річок Волги і Молога (Зубцовський, Калінінський, Бежецкий райони Тверській області) (Комарова та ін. 2015; Rantanen, Silvennoinen 2003).

    літератур а

    Комарова В.М., Палкова Т.С., Шмітов А.Ю. 2015. Нові флористичні і фауни-стические знахідки рідкісних і охоронюваних видів в Тверській області // Вивчення та охорона природного та історичної спадщини Валдайській височині і суміжних регіонів. Вишній Волочек: 191-197. Rantanen P., Silvennoinen R .. 2003. Ilmajarvi // Alula 9, 1: 24-31.

    Ю ^

    ISSN 1026-5627

    Русский орнітологічний журнал 2019, Том 28, Експрес-випуск 1841: 5062-5063

    Матеріали по харчуванню степовій боривітра Falco naumanni в степах Південного Уралу

    Е.А.Ленёва

    Олена Олександрівна Ленёва. Оренбурзький державний педагогічний університет. Оренбург, Росія. E-mail: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів. Вам потрібно увімкнути JavaScript, щоб побачити її.

    Друге видання. Перша публікація в 2008 *

    У степовій смузі Південного Уралу в 2003-2005 роках зібрані пелетки під гніздовими нішами і Присад степовій боривітра Falco naumanni, в яких визначено 347 екз. видобутку. У харчуванні переважають комахи (69.2% харчового спектра); друге місце займають рептилії (прудка ящірка Lacerta agilis і круглоголовка-вертихвістка Phry-nocephalus guttatus) - 26.8%, а на частку дрібних ссавців (степова мишовка Sicista subtilis, степова форель Lagurus lagurus, бурозубки Sorex spp.) і птахів (слёткі польового жайворонка Alauda arven-sis), припадає лише 4% харчового спектра. Склад комах, виловлюються степовий боривітер, сильно змінюється по місяцях. У травні в погадках зустрічаються виключно жорсткокрилі: вусачі Cerambyc-idae - 80.0%, жужелиці Carabidae - 13.3%, чернотелки Tenebrionidae -4.5% і пластинчатовусих Scarabaeidae - 2.2%. Близько 80% дієти доводиться на звичайного тут в травні - початку червня жука-вусаня Dorcadion glycyrrhisae. З середини червня і весь липень, крім жуків, значну част їжі степовій боривітра (47.2% харчового спектра) зі-

    * Ленёва Е.А. 2008. Матеріали по харчуванню степовій боривітра в степах Південного Уралу // Вивчення та охорона хижих птахів Північної Євразії. Іваново: 110-111.

    становлять прямокрилі. Серед них досить звичайні: сірий коник Decticus verrucivorus, озброєна гребнёвка Pyrgodera armata, степова дибка Saga pedo, різні види саранових. Спостерігається більшу різноманітність у видобутку і жуків. З турунів (22.2%) зустрінуті: Harpalus sp., Taphoxenus gigas; серед пластічатоусих (15.3%) відзначений многорогій рогач; усачи (6.9%) представлені тільки Dorcadion glycyr-rhisae; з чернотелок (4.2%) визначені: Tentyria nomas, Blaps sp .; а також скакуни Cicindela sp. (2.8%) і мертвоїди Silpha sp. (1.4%).

    Таким чином, в степах Південного Уралу протягом гніздового періоду в харчуванні степової боривітри відбуваються зміни в співвідношенні різних груп комах - її основних кормових об'єктів. На початку періоду розмноження степова боривітер видобуває тільки жуків, більшою мірою Dorcadion glycyrrhisae, у якого основний цикл розвитку припадає на травень. У липні, під час вигодовування пташенят, велику частку в харчуванні степової боривітри складають великі прямокрилі, у яких в цей період спостерігається масова поява нових генерацій.

    ISSN 1026-5627

    Русский орнітологічний журнал 2019, Том 28, Експрес-випуск 1841: 5063-5067

    Деякі відомості про рідкісні птахів середнього Придністров'я

    А.А.Тіщенков

    Друге видання. Перша публікація в 1998 *

    Одним з пріоритетних напрямків зоологічних досліджень є вивчення рідкісних і зникаючих тварин і розробка заходів щодо їх охорони та збереження. Першим етапом заходів можна вважати уточнення статусу і сучасного стану популяцій рідкісних видів, місць їх проживання, термінів перебування в даній місцевості і ін. В середньому Придністров'ї такі дослідження не проводилися, окремі дані (Аверін, Ганя 1970; Аверін, Ганя, Успенський 1971; Мун -тяну 1970, 1972; Ганя 1971; Аверін, Куніченко 1984; Ганя, Зубков 1989; Журмінскій, Куніченко 1986; Журмінскій 1992; Штірбу 1992; і ін.) відносяться в основному до водно-болотного комплексу і в більшості своїй застаріли.

    * Тищенков А.А. 1998. Деякі відомості про рідкісні птахів середнього Придністров'я // Проблеми збереження біоразнооразія середнього і нижнього Дністра: Тез. Міжнарод. конф. Кишинів: 137-140.


    Завантажити оригінал статті:

    Завантажити