Область наук:

  • біологічні науки

  • Рік видавництва: 2019


    Журнал: Русский орнітологічний журнал


    Наукова стаття на тему 'АНАЛІЗ СУЧАСНОГО ПОШИРЕННЯ І ЧИСЕЛЬНОСТІ рибний пугач KETUPA BLAKISTONI НА ПІВДЕННИХ Курильські острови і Сахалін'

    Текст наукової роботи на тему «АНАЛІЗ СУЧАСНОГО ПОШИРЕННЯ І ЧИСЕЛЬНОСТІ рибний пугач KETUPA BLAKISTONI НА ПІВДЕННИХ Курильські острови і Сахалін»

    ?Саме в цьому синичника в 2018 році самка великого строкатого дятла Dendrocopos major витягла кілька пташенят великої синиці (Андрєєв 2018). У 2019, перебуваючи під захистом горобинників, великі синиці благополучно вигодували до вильоту все своє потомство. Тому з точки зору успіху розмноження великих синиць гніздовий сусідство горобинників виконало позитивну роль.

    літератур а

    Андрєєв В.А. 2018. Про хижацтві великого строкатого дятла Dendrocopos major під Архангельськом // Рус. орнітол. журн. 27 (1673): 4745-4748.

    ю ^

    ISSN 1026-5627

    Русский орнітологічний журнал 2019, Том 28, Експрес-випуск тисячі вісімсот п'ятьдесят одна: 5426-5431

    Аналіз сучасного поширення та чисельності рибного пугача Ketupa blakistoni на Південних Курильських островах і Сахаліні

    А.П.Берзан

    Друге видання. Перша публікація в 2005 *

    Номінативний підвид рибного пугача Ketupa blakistoni blakistoni (Seebohm, 1884) має обмежений острівної ареал. Згідно сформованим уявленням, він населяє північний схід острова Хоккайдо, Південні Курильські острови і острів Сахалін (Brazil, Yamamoto 1989а, Ь; Степанян 1990; Brazil 1991). Необхідно уточнити, що на Ха-Бома, до складу яких входять дрібні і плоскі острова Зелений, Юрій, Танфільева і ін., Рибний пугач не жила. У деяких роботах (Brazil, Yamamoto 1989b) в ареал підвиду включають і один з Середніх Курильських островів - Уруп. Однак накопичені до цього часу відомості, в тому числі і матеріали наших власних досліджень, вносять істотні корективи в ці уявлення.

    Райони, терміни і методи робіт

    У 1972-1974 роках роботи проводили протягом цілого року на Сахаліні в Макарівському районі. У 1975-1985 роках автор періодично обстежив південну частину Сахаліну в межах Корсаковского, Анівського і Макарівського районів. У червні-вересні 1977 роки роботи проходили в долинах річок Нерпічье і Владими-ровки в Поронайський районі. У 1988-1995 роках, будучи співробітником Курильського заповідника, мені вдалося брати участь у вивченні екології рибного пугача на стаціонарі «Рибний пугач» на острові Кунашир. Основним способом збору

    * Берзан А.П. 2005. Аналіз сучасного поширення та чисельності рибного пугача на Південних Курильських островах і Сахаліні // Сови Північної Євразії. М .: 447-449.

    відомостей про поширення рибного пугача було маршрутне обстеження місцевості і пеленгація криків птахів в нічний час доби.

    Результати та обговорення

    Острів Кунашир. Гніздування рибного пугача на Кунашир відомо з початку XX століття (Bergman 1935 - цит. За: Нечаєв 1969) і багаторазово підтверджувалося пізніше (Нечаєв 1969; Нечаєв, Куренков 1986; Воронов, Здорик 1988; дихало, Кіслейко 1988, 1989; Ілляшенко та ін. 1988; Шібнев 1989; Brazil 1991; Берзан 1993, 1995а, б, 2000). Спроби визначити чисельності Кунашірскій популяції робилися двічі. В основі оцінки Г.А.Воронова і А.І.Здорікова (1988) лежать дані по щільності населення рибного пугача на декількох облікових майданчиках загальною площею 60 км2. Екстраполяція цих даних (1 ос. На 5-8 км2) на площу острова з урахуванням густоти його річкової мережі дає цифри в 193-309 особин. З огляду на, що не всі ділянки Кунашир придатні для проживання рибного пугача, автори взяли нижню межу вилки оцінки в 200 особин. Досвід нашого обстеження острова показує, що ділянка, обраний Г.А.Вороновим і А.І.Здоріковим для визначення щільності населення рибного пугача, є локальним районом з максимальною чисельністю цієї сови на Куна-ширше. Цілі басейни таких великих річок, як Пташина і Лісова, весь південь острова на південь від риси Альохіна-Андріївка з різних причин не заселяються рибним пугачів (дихало, Кіслейко 1988; наші дані). З огляду на це, слід визнати, що оцінка зазначених авторів сильно завищена. М.Б.Дихан і А.А.Кіслейко (1988, 1989) спробували визначити чисельність рибних пугачів, виходячи з картування відомих гніздових пар. Їх оцінка становить 20 пар для території острова. Наші дані узгоджуються з цією цифрою.

    Кладка рибного пугача на Кунашир становить 2 яйця (Берзан 1995б, 2000). За 5 років (1987-1991) простежено доля 11 кладок, з 22 відкладених яєць успішно виросли і покинули гнізда всього 2 слётка. Успішність розмноження цього виду на стаціонарі «Рибний пугач» в 1987-1991 роках, до розгортання біотехнічних робіт по поліпшенню умов гніздування, становила 9.1%. Беручи до уваги, що на острові гніздиться 20 пар пугачів, виходить, що з 40 яєць, що відкладаються встають на крило лише 3.6 молодих птахів. Таким середньорічний приріст Кунашірскій популяції рибного пугача був до 1988 року. Таким чином, мінімальна чисельність Кунашірскій популяції, за нашими оцінками, до 1991 року могла досягати 54 особин.

    Наші матеріали, зібрані в 1988-1995 роках, показують, що число розмножуються пар рибних пугачів на Кунашир до 1995 року зросла до 25 (Берзан 1993, 1995а, б, 2000). Необхідно відзначити, що це відбулося за рахунок збільшення кількості гніздових пар в

    межах стаціонару в результаті біотехнічних робіт по поліпшенню умов розмноження виду (Берзан 2000). Середньорічний успіх розмноження пугача на стаціонарі в 1992-1996 роках склав 33.3%, а щорічний приріст всієї кунапшрской угруповання до 1996 року виріс більш ніж в два рази - з 3.6 до 7.8 птахів. Розраховуючи чисельність пугачів таким же чином, як і на період до 1988 року, ми отримали, що на стаціонарі до 1996 року мешкало близько 32 цих сов, а на решті території Кунашир приблизно 49-50 птахів. Таким чином, загальна чисельність кунашрской популяції рибного пугача на 1996 рік склала 80-85 особин, з них гніздяться 58.8-62.5%.

    Оскільки на Кунашир спостерігається дефіцит ділянок, придатних для гніздування, рибні пугачі після досягнення статевої зрілості в трирічному віці практично не мають можливості утворити размножающуюся пару. Тому співвідношення розмножується і холостий частини угруповання мало бути зміщений в сторону негнез-дящіхся птахів. Звичайно, деякі неодружені пугачі замінюють загиблих птахів в гніздових парах, але таке відбувається не часто. У такій ситуації самотні дорослі особини повинні відкочовують за межі острова на вільну територію. Проте, ми вважаємо, що проблеми перенаселення для кунашрской популяції рибного пугача в кінці 1980-х років не існувало, оскільки її приріст був украй малий, а в деякі роки його взагалі не було. Схожа структура популяції рибного пугача відзначена Ю.Б.Пукінскім (1981) на річці Бі-кін в Приморському краї, де при наявності 26 гніздових пар загальна чисельність угруповання оцінювалася приблизно в 70 особин, з яких на частку гніздяться доводилося 74.3%. На Хоккайдо локальна популяція оцінюється приблизно в 80-100 особин (Brazil, Yamamoto 1989b), при цьому гніздилися лише 20 пар (40-50%).

    Острів Ітуруп. За літературними джерелами (Brazil, Yamamoto 1989a, b; Шібнев 1989; Степанян 1990; Brazil 1991), Ітуруп входить в ареал рибного пугача. Однак в літературі немає конкретних даних про знахідки цього виду на острові. Г.А.Воронов, який працював на Ітуруп з лютого по квітень 1960 і в вересні 1962 року, не зміг виявити навіть слідів перебування рибного пугача (Воронов, Здорик 1988). Дані опитування місцевих жителів (прикордонників, мисливців, рибалок) і співробітників Сахалінського КНДІ також виявилися безрезультатними - ніхто не чув криків цих сов, не бачив ні відбитків лап на піску або снігу, ні інших слідів життєдіяльності.

    Острів Шикотан. Згідно з останніми зведеннями, рибний пугач живе на цьому острові (Нечаєв 1965, 1969; Brazil, Yamamoto 1989a, b; Шібнев 1989; Степанян 1990; Brazil 1991), проте документованих свідоцтв гніздування або хоча б зустрічей осілих птахів до сих пір не відомо. За всю історію орнітологічних досліджень острова

    описані всього два факти відвідування рибним пугачів Шикотану. Сліди цієї сови виявлені на острові 27 серпня 1948 (Гізенко 1955) і в вересні 1978 роки (дихало, Кіслейко 1988). У 1975 році Г.А.Воронов і А.І.Здоріков (1988) обстежили всі річки і струмки острова, але пошуки виявилися безрезультатними. У 1984-1987 роках М.Б.Дихан також робив спеціальні пошуки рибного пугача на Шикотане в різні пори року (дихало, Кіслейко 1988, 1989), але результат виявився схожим: вони не дали позитивного результату. Опитування місцевого населення показали, що вони не знають ні самого птаха, ні її криків.

    М.Б.Дихан (дихало, Кіслейко 1989) вважає, що вказівка ​​А.І.Гі-Зенко (1955) про гніздування рибного пугача на острові Шикотан недостатньо обґрунтовано і, на жаль, до сих пір тиражується в літературі без належного критичного аналізу. На нашу думку, Шикотан необхідно виключити з ареалу виду.

    Острів Уруп. M.A.Brazil і S.Yamamoto (1989b) включають цей острів в ареал рибного пугача, мабуть, помилково. У зв'язку з суворими кліматичними умовами на Уруп навіть по річковим распадкам відсутні великомірні стовбури дерев, а значить, відсутні умови для гніздування такої великої сови, як рибний пугач.

    Острів Сахалін. Спираючись на матеріали японського дослідника C.Murata, який працював на південній половині острова в 1910-1912 роках, фахівці (Brazil, Yamamoto 1989а, Ь; Brazil 1991) до сих пір включають в ареал рибного пугача весь Сахалін. У той же час необхідно враховувати, що природні умови і, зокрема, рослинний покрив півночі і півдня Сахаліну кардинально різняться. У північній половині острова відсутні умови, необхідні для існування цього виду. Крім того, Сахалін - територія, де рибний пугач знаходиться на північній межі поширення (Нечаєв 1991). Хоча історії орнітологічних досліджень на Сахаліні понад 100 років, проте є лише 5 фактів зустрічей рибного пугача на Сахаліні, і всі вони приурочені до південного краю острова: 2 птиці здобуті японськими дослідниками в 1910-1912 роках на східному узбережжі південної половини Сахаліну; 17 липня 1947 А.І. Гізенко (1955) спостерігав одиночного рибного пугача в гирлі річки Найбі на східному узбережжі в південній частині Сахаліну; 9 червня 1974 В.А.Нечаев (1981, 1991) чув крики цієї сови в долині річки Кузнецівці на південно-західному узбережжі півострова Крільон; в 1976 році А.В.Бардін (2006) в ніч з 10 на11 вересня чув регулярні крики рибного пугача в заплавній лісі верховий річки Ніссерью (права притока річки Пугачёвкі, Макарівський район).

    В останні десятиліття ніяких відомостей про рибний пугач з Сахаліну не надходило. Детальне обстеження Поронайський заповідника, що займає територію біля північно-східного узбережжя за-

    лива Терпіння, не виявило цього виду (Коршунов та ін. 1996). Наші власні пошуки виду в 1972-1984 роках в Поронайський, Макаров-ському, Вуглегірська, Південно-Сахалінському, Корсаковському і Анівській районах і в 1997-1999 роках на річках східних схилів південного Сахаліну (Гастелловка, Нітуй, Гірська, Макарова, Лісова, Лазова , Пу-гачёвка, Очепуха, Лютога), не дали позитивних результатів.

    висновок

    Таким чином, необхідно визнати, що сучасне поширення острівної підвиду рибного пугача в межах Далекого Сходу Росії обмежується островом Кунашир. У зв'язку з ліквідацією стаціонару «Рибний пугач» в 1996 році і припиненням біотехнічних робіт на Кунашир, ми вважаємо, що чисельність Кунашир-ської угруповання рибного пугача, що складалася в 1996 році з 80-85 особин (25 розмножуються пар), за умови збереження числа гніздових пар, повинна скоротитися до теперішнього часу до 68-70 особин в зв'язку зі зниженням успішності розмноження цих птахів без підтримки людини. Обмежена ємність гніздових угідь на острові повинна приводити до широкого розльоту молодих особин на суміжні території: острови Шикотан, Ітуруп, південь Сахаліну. Раніше до цього висновку прийшов М.Б.Дихан (дихало, Кіслейко 1988, 1989). Факт виявлення в вересня 1978 року слідів життєдіяльності рибного пугача на Шикотане він відніс до категорії нерегулярних злетів, що здійснюються кочують особинами. На нашу думку, саме в цьому світлі слід розглядати виключно рідкісні факти зустрічей рибних пугачів, а також слідів їх життєдіяльності на сусідніх з Ку-Наширі островах.

    літератур а

    Бардін А.В. 2006. Осіння зустріч рибного пугача Ketupa blakistoni на Сахаліні // Рус.

    орнітол. журн. 15 (326): 738-739. Берзан А.П. 1993. Рибний пугач на острові Кунашир // Інформ. Вісн. по хижим

    птахам і совам Росії 1 (3): 3. Берзан А.П. 1995а. Проблема штучних гніздівель для рибного пугача на острові

    Кунашир // Укр. Сахалін. музею 2: 290. Берзан А.П. 1995б. До питання успішності розмноження рибного пугача на острові Кунашир // Укр. Сахалін. музею 2: 291. Берзан А.П. 2000. Спостереження за рибним пугачів Ketupa blakistoni на острові Кунашир (Курильські острови) і методи залучення його на гніздування // Рус. орнітол. журн. 9 (119): 3-12.

    Воронов Г.А., Здорик А.І. 1988. Рибний пугач - Ketupa blakistoni Seebohm на острові Кунашир // Рідкісні птиці Далекого Сходу і їх охорона. Владивосток: 23-29. Гізенко А.І. 1955. Птахи Сахалінської області. М .: 1-328.

    Дихало М.Б., Кіслейко А.А. 1988. Чисельність і поширення рибного пугача на острові Кунашир в гніздовий період // Рідкісні птиці Далекого Сходу і їх охорона. Владивосток: 29-33.

    Дихало М.Б., Кіслейко А.А. 1989. Матеріали до обліку рибного пугача Ketupa blakistoni Seebohm на острові Кунашир // Літопис природи державного природного заповідника «Курильський»: 154-161. Ілляшенко В.Ю., Калякін М.В., Соколов Є.П., Соколов А.М. (1988) 2019. Деякі матеріали орнітологічних досліджень на Кунашир і Шикотане // Рус. орнітол. журн. 28 (1716): 53-69. Коршунов Г.Т., Воронов Г.А., Басарукін А.М., Клітін А.К. 1996. Заповідник «За-

    ронайскій »// Укр. Сахалін. музею 3: 358-374. Нечаєв В.А. 1965. До біології та поширенню деяких птахів на південних Курильських островах // Новини орнітології. Алма-Ата: 270- 273. Нечаєв В.А. 1969. Птахи Південних Курильських островів. Л .: 1-246.

    Нечаєв В.А. 1981. Рідкісні гніздяться птахи острова Сахалін // Рідкісні та зникаючі

    тварини суші Далекого Сходу СРСР. Владивосток: 61-70. Нечаєв В.А. 1991. Птахи острова Сахалін. Владивосток: 1-748.

    Нечаєв В.А., Куренков В.Д. 1986. Нові відомості про птахів острова Кунашир // Тр. зо-

    ол. ін-тп АН СРСР 150: 86-88. Пукинский Ю.Б. (1981) 2014. Чисельність і розподіл рідкісних і зникаючих птахів

    Примор'я в басейні річки Бикин // Рус. орнітол. журн. 23 (956): 83-85. Степанян Л.С. 1990. Конспект орнітологічної фауни СРСР. М .: 1-728. Шібнев Ю.Б. 1989. Рибний пугач // Рідкісні хребетні тварини Радянського Далекого Сходу і їх охорона. Л .: 149-151. Brazil М.А., Yamamoto S. 1989а. The status and distribution of owls in Japan // Raptors in

    the Modern World. Berlin; London; Paris: 389-401. Brazil M.A., Yamamoto S. 1989b. The behavioral ecology of Blakiston's fish owl Ketupa blakistoni in Japan: calling behavior // Raptors in the Modem World. Berlin; London; Paris: 403-410.

    Brazil M.A. 1991. The Birds of Japan. London: 1-466.

    Ю ^

    ISSN 1026-5627

    Русский орнітологічний журнал 2019, Том 28, Експрес-випуск тисячі вісімсот п'ятьдесят одна: 5431-5432

    Знахідка білогрудої погониша Amaurornis phoenicurus на Сахаліні

    А.Н.Козін

    Друге видання. Перша публікація в 1995 *

    20 вересня 1994 на Південному Сахаліні в околицях селища Ново-Троїцьке на стариці річки Сусуя автором повідомлення був здобутий білогрудий погониші Amaurornis phoenicurus (Pennant, 1769). Опудало птиці зберігається в фондах Сахалінського обласного краєзнавчого музею (інв. № 6200-2). Розміри примірника, мм: довжина крила 133, довжина дзьоба 19, довжина цівки 51.5. На Сахаліні білогрудий погониші які раніше не відзначався. Його основний ареал охоплює Індію, Індокі-

    * Козин А.Н. 1995. Знахідка нового для Сахаліну виду пастушкових - білогрудої зеленоклювой камишніци // Укр. Сахалін. музею 2: 289.


    Завантажити оригінал статті:

    Завантажити